Ο ΄Ηλιος της Δικαιοσύνης

2014-10-01 22:02

 

Υπό Δημητρίου Π. Λυκούδη

Θεολόγου – Φιλολόγου, Υπ Δρος Παν/μίου Αθηνών

 

      Η Γέννηση του Θεανθρώπου δεν αποτελεί ένα τυχαίο ορόσημο στο χωροχρονικό πλαίσιο του πλανήτη. Είναι ένα σωτηριολογικό  γεγονός, θεανθρώπινο και αποτελεί την αφετηριακή συνοριογραμμή, το χρονικό διάμεσο της ιστορίας που χωρίζει τους αιώνες σε προχριστιανικούς και χριστιανικούς.Οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, αρκετούς αιώνες πριν, προφητεύουν με θαυμαστή  ακρίβεια τον χρόνο, τον τόπο, καθώς και διάφορα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γύρω από το σπήλαιο της Γεννήσεως, μεταξύ αυτών οι Προφήτες Δανιήλ, Μιχαίας (900χρόνια πριν), Ησαϊας (600) και Αββακούμ. Και  «ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει  ο άνθρωπος Θεός. «Ὁ Θεὸς ἦρθε στὴ γῆ. Καὶ ποιὸς δὲν θὰ γίνει οὐράνιος;», θα τονίσει ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος.

Η Γέννηση του Θεανθρώπου παρέχει οντολογικά την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει και ελεύθερα πλέον να αυτοπροσδιορίσει την προσωπική του υπόσταση. Χριστούγεννα σημαίνει  ελπίδα, σωτηρία, νέα απαρχή και πορεία, νέο ξεκίνημα. Στο Πανάγιο Πρόσωπο του Λυτρωτή Χριστού, η ανθρώπινη  οντότητα αγιάζεται και μετατρέπεται σε πρόσωπο, και πολύ περισσότερο επανακτά την δυνατότητα ν’  αφουγκράζεται και να γεύεται την ανεκλάλητη χαρά και ευφροσύνη της Παραδείσιας τρυφής.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν δεσποτική, χριστολογική εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Περισσεύει λοιπόν η ταπείνωση, η εκούσια πτωχεία και συγκατάβαση, η ένωση Ουρανού και γης! Περισσεύει  η ελπίδα γύρω μας και διαχέεται σε όλα  τα πέρατα της γης, καθώς «ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν». Τέτοια Χριστούγεννα αξίζει  και πρέπει να εορτάσουμε. Χριστούγεννα με Χριστό, με άδολη και αλτρουϊστική αγάπη και απροσποίητη χαρά και ελπίδα! Χριστούγεννα που διαρκούν μπροστά μας , γύρω μας , μέσα μας.